Cântare bucătărie

Rezultate: 95

Cântare bucătărie

Din timpurile vechi oamenii de știință s-au ocupat mult cu problema greutății. Primele cântare, drept cu precizie discutabile, au apărut undeva în China. Apoi încet –încet s-au dezvoltat ajungând în zilele noastre un instrument cu precizie deosebită.

Cântarele de bucătărie nu sunt aparate cu precizie foarte mare. Nici nu trebuie, fiindcă sunt folosite cel mai des pentru măsurarea unor ingrediente unde câteva sutimi de grame nu contează. Însă nu poate avea totuși toleranțe chiar foarte mari, de ordinul gramelor, fiindcă acest fapt ar denatura deja gustul mâncărurilor gătite.

Cântarele de bucătărie au principiul de funcționare ca și a cântarelor tip balanță. Într-o parte este un arc elastic care este fixat în carcasa aparatului, iar în partea cealaltă este tava în care se așează alimentele. Aceste aparate nu pot măsura cantități foarte mari, în general fiind împărțite în 3 categorii. Cântare mici, care măsoară maxim până la 1 kg, cântare cu dimensiuni medii care măsoară maxim până la 3 kilograme, iar ultima categorie măsoară până la 5 kg. Prima categorie are o precizie mai mare, la acest aparat pasul gradației este setat la 1 gram. La celelalte pasul gradației este de 5 grame.

La alegerea cântarului de bucătărie un factor important este materialul din care este confecționat. Materialul cel mai des folosit pentru cântare este plasticul, fiindcă este cel mai ieftin material și foarte ușor se poate modela la diferite forme. Însă nu este deloc rezistent, la orice șoc termic sau mecanic crapă sau se deformează, chiar se poate topi. Din cauza deformărilor și tensiunilor produse cântarul pierde precizia și nu mai arată greutatea reală.

Dacă este posibil, trebuie ales un cântar de bucătărie care este confecționat dintr-un metal. Sunt o serie de astfel de aparate care sunt rezistente la șocuri și vibrații și se vor defecta mai greu.

Cântarele pot fi, din punct de vedere constructiv, foarte diferite. Unele pot fi agățate, altele trebuie așezate pe un plan orizontal. Toate au însă o poziție de echilibru care trebuie găsită ca să măsoare cu precizie. Indiferent de modul de poziționare, este important să aibă anumite funcții suplimentare.

Funcția de tara a cântarului este acea facilitatea care dă posibilitatea să fie scăzută greutatea vasului. Pentru asta vasul trebuie așezat pe tava aparatului câteva secunde să înregistreze greutatea după care se pot pune alimentele de cântărit. Tara rămâne înregistrată până terminarea operațiunii sau ștergerii din memorie.

Indicatorul de supra greutate este o funcție foarte utilă când din greșeală se pune mai multă greutate pe aparat decât poate cântări. Indicatorul poate da semnale sonore sau chiar și luminoase.

O alte funcție importantă al cântarului de bucătărie care merită urmărită să aibă produsul achiziționat este oprirea automată. Această funcție mărește considerabil viața bateriilor aparatului, fiind tăiată alimentarea aparatului după 30-40 de secunde de repaus.