Tocatoare, maşini de feliat

Rezultate: 71

Tocatoare, maşini de feliat

S-a dovedit că omul este influențat foarte mult în alegerea mâncărurilor de aspectul și aranjamentul acestora. Din această cauză, în gastronomie se pune un accent deosebit pe forma și aspectul mâncării servite.

De câte ori ne-am minunat cât de frumoase, simetrice sunt feliile de mezeluri servite la mese suedeze. La fel și pâinea parcă ar fi tăiată de un robot. Sunteți pe aproape! Sunt într-adevăr tăiate de un aparat, din ceastă cauză sunt atât de egale feliile servite.

Mașina de feliat a fost un echipament desinat industriei alimentare unde a fost nevoie de o automatizare mai ridicată în felierea produselor alimentare care urmează a fi ambalate. Această versiune industrială a fost adaptată prima dată într-o formă simplificată în niște aparate semi-profesionale care în cea mai mare parte au fost folosite în supermarketuri.  Apoi, cu timpul, a început să apară aparate mai ieftine, destinate uzului general, care în zilele de azi sunt de găsit peste tot pe rafturile cu electrocasnicele.

Dacă v-ar interesa să aveți în casă un astfel de aparat, vă recomandăm să vă documentați înainte de a face pasul decisiv. Neapărat trebuie să știți că o mașină de feliat poate fi folosită pentru felierea mai multor tipuri de alimente, cum ar fi mezeluri, legume, fructe, precum și pâine. Singura condiție este ca alimentul să aibă suficientă stabilitate în timpul felierii, să nu se sfărâme, să nu se lipească.

Majoritatea feliatoarelor de alimente au posibilitatea de a regla grosimea la care se taie alimentele. Această dimensiune de obicei variază între 2-15 mm, dar sunt unele echipamente destinate special pentru mezeluri care au grosimea maximă 8 mm.

O caracteristică foarte importantă la aceste aparate este puterea motorului și viteza de rotație a discului de tăiere. La o putere mică discul nu va fi capabil de realizarea feliilor perfecte, se vor vedea urme de zgârieturi. Discul de feliere trebui să fie destul de mare pentru a putea felia orice tip de aliment, în special dacă vreți să folosiți la feliatul pâinii.

La feliatul legumelor și fructelor acest aparat este neeficient, deși este capabil să rezolve sarcina, este peste mână să fie trecută bucată cu bucată prin mașina de feliat. Pentru mărunțirea legumelor și fructelor există un aparat special conceput, numit și tocător. Acest aparat are forma unui blender, cu deosebirea că de această dată motorul este deasupra vasului și rotorul cu un cuțit la capăt efectuează tocarea. La tocătoare viteza de rotație este mai mică decât la mixere sau blendere, astfel nu se realizează efectul de piure.

Tocătoarele sunt foarte practice în cazul celor care gătesc cu multe legume și fructe. Acest aparat nu distruge în totalitate pulpa alimentelor, ci le sablează în bucăți mici. Avantajul extraordinar al aparatului este că nu se pierde nimic din aliment, totul se adună într-un vas, din care se poate goli conținutul direct în vasul de gătit.