BLACK FRIDAY

Nu rata oferta din a doua repriză – mai multe produse, reduceri şi mai mari! Vizualizare

Friteuze

Rezultate: 43

Friteuze

După ce ne-am eliberat de jug, după 1990 a început emanciparea. Cu deschiderea granițelor au început să apară aparate electrocasnice pe care până la momentul respectiv le-am văzut numai în filme. Friteuza a fost unul din aparatele pe care mulți dintre români și-ar fi dorit în bucătărie, datorită specificului gastronomic, având în meniul zilnic prăjeli de toate felurile.

Friteuza este acel aparat care poate să facă zilele mai liniștite pentru o bucătăreasă conștiincioasă, având posibilitatea de a prepara friptura și cartofii prăjiți doar în câteva minute pentru întreaga familie. Este adevărat, friteuza știe să facă un singur lucru, să prăjească mâncăruri, dar o face la o calitate mult superioară decât am putea noi să realizăm pe mașina de gătit.

Majoritatea friteuzelor sunt prevăzute cu cuvă în care se găsește o cantitate de ulei încins în care se realizează prăjirea. De obicei, alimentele sunt imersate în uleiul încins folosind o sită pentru ușurarea extragerii după terminarea procesului de prăjire.

Sunt o sumedenie de tipuri de astfel de aparate de prăjit alimente în ulei. Cea mai mare parte a aparatelor folosesc ulei pentru prăjire, ca urmare cantitatea necesară preparării pentru un kilogram de alimente este foarte importantă. Această variază între 1,5-3 litri de ulei/kg alimente, bineînțeles cel mai economic fiind cu cantitatea mai mică. Această caracteristică depinde în mare măsură de forma cuvei de prăjire și modul de acționare a filamentului de încălzire. Sunt câteva aparate cu soluții inovatoare cu cuvă rotativă, sau cu paleți care amestecă alimentele în uleiul încins, reducând considerabil necesarul de ulei.

O altă caracteristică importantă a friteuzei este puterea electrică a filamentului de încălzire. Cu cât acest filament este mai puternic cu atât mai repede poate încălzi uleiul, deci procesul va deveni mai rapid. Aici însă intervine și factorul de economie al aparatului, o plită puternică se încălzește rapid, dar pierde multă energie termică între fazele de repaus, deci trebuie ales acel aparat care are un termostat reglabil și un temporizator bine pus la punct.

Pe piață momentan există foarte multe modele, dar principiul de funcționare nu s-a schimbat, toate sunt la fel, diferă doar dimensiunea, puterea sau alte facilități suplimentare. Cele mai performante se deosebesc de cele clasice cu filtre de ulei încorporate, robineți de purjare a uleiului sau existența unei centrifuge care separă uleiul de resturile arse.

La o friteuză însă cel mai important lucru este fiabilitatea și siguranța în exploatare. Producătorii de renume au înțeles acest lucru și oferă utilizatorilor aparate care în orice bucătărie pot fi intens folosite ani întregi, fără riscul producerii unor arsuri din cauza uzurii pieselor. Totodată adaugă din ce în ce mai multe accesorii și facilități cu care se poate evita orice risc în timpul exploatării.