Binoclu

Rezultate: 85

Binoclu

Sunt foarte mulți oameni care iubesc natura și le plac plimbările în pădure, le place să observe animalele sălbatice. Ei cu siguranță ar putea să povestească de ce este util să ai la îndemână un binoclu de calitate cu care le poți observa mediul înconjurător parcă ar fi pe lângă tine.

Dar nu numai iubitorii de natură pot folosi avantajele oferite de binoclu, sunt o serie de meserii în care este un accesoriu util să îl ai în buzunar. Vânătorii de pildă nu ar trebui să iasă la căutat pradă. Este mult mai ușor să observi animalele decât să bați drumuri întinse pe jos. Cu un binoclu cercetezi zona, identifici animalul  pe care vrei să-l nimerești și te pui pe treabă. Logic, acest aparat trebuie să-ți ofere o calitate vizuală foarte clară să poți observa orice detaliu minor.

Dar hai să stabilim care ar fi caracteristicile minime în alegerea unui binoclu! Un binoclu are trei caracteristici importante după care ar trebui să se orienteze  viitorul utilizator, capacitatea de mărire, diametrul obiectivului, respectiv modul de tratare al obiectivului. În principiu ar trebui ales un binoclu cu capacitate de mărire mică, diametru al obiectivului cât mai mare și lentile tratate, dar nu întotdeauna acesta este regula de aur.

Cel mai important lucru este mărirea. Un binoclu de calitate nu ar trebui să aibă factorul de mărire mai mare de 10. În general primul număr de pe denumirea echipamentului reprezintă acest factor. Dacă pe aparat scrie 10X42 atunci factorul de mărire este 10. Dacă un binoclu are factorul de mărire prea mare atunci imaginea va pierde foarte mult din luminozitate, ca urmare imaginea produsă va fi prea întunecată. Cu cât factorul de mărire este mai mare, cu atât mai mult imaginea va pierde din luminozitate.

Factorul următor care este important în alegerea binoclului este diametrul obiectivelor. Diametrul obiectivelor la un binoclu determină puterea de adunare a luminii, cu cât este mai mare cu atât va intra mai multă lumină, imaginea produsă va fi mai clară. Această capacitate de a ilumina corespunzător imaginea este foarte importantă în cazul observării în condiții de iluminare redusă, dimineața sau seara, respectiv în zile ploioase. Oricum, în condiții de ceață binoclul se poate folosi cu multe restricții, fiindcă defavorizează producerea imaginilor clare. 

Al treilea factor important care trebuie urmărit la alegerea binoclului este tratamentul obiectivelor și al prismelor din instrument. Cel mai bine este dacă toate lentilele sunt tratate contra reflexiei, dar acest lucru ar ridica foarte mult prețul instrumentului. Din acest motiv, în general, doar obiectivul principal este tratat.