Drujbe

Rezultate: 33

Lanțuri ferăstrău

Cei care stau în mediul rural știu foarte bine ce înseamnă să te pregătești pentru iarnă! La ei nu vine căldura din calorifere doar atunci dacă ei se îngrijesc de acest lucru. Acolo unde încă nu a ajuns conducta de gaze, la momentul actual cea mai economică metodă de încălzire este încălzirea cu lemne. Dar lemnele nu vin pe jos până la centrală și nu se urcă singure în focar!

La început de toamna , când alții probabil se odihnesc undeva la mare, oamenii grijulii se pregătesc să aibă lemne de foc pentru iarnă. Ce ar putea să ajute mai mult în această activitate decât un ferestrău cu lanț.

Ferestrăul cu lanț, numit mai popular pe la noi și drujbă, este scula fără care în mediul rural nu se poate exista. Acest aparat este destinat strict tăierii lemnului. Nu încercați să-l folosiți pentru alte operațiuni, această sculă de debitare este foarte puternică și periculoasă!

Principiul de funcționare a drujbei se bazează pe mișcarea rotativă a unui lanț angrenat de un motor. Lanțul la prima vedere arată ca și un lanț de transmisie de motociclete cu deosebirea că în acest lanț la fiecare al treilea ochi s-au montat niște gheare ascuțite. Apăsând acest lanț pe suprafața lemnului se produce o eroziune în material. Lanțul este angrenat de o roată dințată cu o viteză mare fiind realizată o eroziune foarte rapidă a lemnului.

Din punct de vedere constructiv există două tipuri de drujbe, cu motoare electrice și cu motoare cu ardere internă. Ferestraiele cu lanț cu motoare electrice sunt de putere mică, destinate exclusiv utilizării în jurul casei, pentru operațiuni mici cum ar fi tăierea crengilor de dimensiuni mici. La aceste modele nu există posibilitatea reglării vitezei de rotație al motorului, nu se poate varia viteza de deplasare a lanțului de ferestrău. Un alt dezavantaj este că tot timpul încurcă utilizatorul cablul de alimentare care trebuie să fie destul de lung să nu producă accidentări.

Celălalt model este cel cu motor cu ardere internă. Aceste aparate sunt destinate activităților semi-profesionale și profesionale. Logic, dacă vrei să dobori un copac în pădure va fi nevoie de o sculă performantă, fără să fi legat de priza electrică. Aceste drujbe sunt prevăzute cu multe funcții specifice, accelerare, buton de schimbare a turației, buton de blocare și deblocare la suprasarcină.

Să nu uităm că nu toate drujbele au același lungime a lanțului. Lanțurile de ferestrău semi-profesionale au lungimea în jurul a 30-40 cm, iar cele profesionale pot ajunge și peste 60 de cm. Cu cât mai lung este lanțul de ferestrău cu atât mai mare este diametrul copacului pe care poate să-l doboare.

O drujbă nu este o jucărie! Acest aparat este o sculă deosebit de periculoasă care trebuie să aibă o serie de elemente de siguranță. La fel, cel care-l folosește trebuie să fie conștient de pericolele la care se expune și să se protejeze cu echipamente de protecție corespunzătoare.