Mașini de tuns iarbă

Rezultate: 66

Mașini de tuns iarbă

Toată lumea visează să aibă o casă cu grădină și să-și bea cafeaua pe terasă uitându-se la un gazon impecabil. Cam până aici a fost visul! Știți câtă muncă și energie trebuie investită într-un gazon impecabil? Ați căutat vreodată pe web ce presupune să întrețineți un gazon? Vă spunem noi că nu este chiar atât de simplu! Cei care au așa ceva în grijă vă pot povesti multe.

Evident, munca lor este ajutată de multe mașini și accesorii. Mașinile de tuns iarba au principiul de funcționare foarte simplu, ele sunt compuse dintr-un ansamblu generator de mișcare rotativă și o lamă care va tăia practic firul de iarbă. Mașina de tuns iarba trebuie împinsă pe suprafața gazonului să ajungă tot timpul la locul unde este nevoie de tunderea ierbii. Lama poate avea dimensiuni diferite, acoperind mai mult sau mai puțin din suprafața gazonului. Modul în care este generată mișcarea rotativă poate fi variată. În comerț există trei tipuri de mașini de tuns gazonul, manual, electric și cu motoare cu ardere internă, fiecare având avantajele și dezavantajele specifice.

Mașina manuală de tuns iarba este o sculă care trebuie împinsă cu forță pe suprafața gazonului, pentru că mișcarea rotativă a lamelor este produsă de mișcarea roților care sunt în contact cu pământul. Este un utilaj care se potrivește curților mici până la 200 mp și fără denivelări. Este foarte greu de împins și prețul lor nu justifică investiția. Dar are avantajul că nu consumă energie deloc, decât puterea omului.

O altă mașină de tuns iarbă este cea cu motor electric. Aici mișcarea rotativă este produsă de un motor cu curent electric și transmisă direct la lame prin intermediul unui arbore. În general viteza de rotație nu poate fi modificată ea situându-se undeva în jurul a 1000-1200 rotații pe minut. Aceste mașini sunt foarte practice, în funcție de lungimea cuțitelor de tăiere pot acoperii o lățime de 28-40 cm. Aparatul este foarte eficient, este ușor de manevrat și are tot feluri de funcții inteligente. Singurul neajuns este necesitatea conectării la o sursă de curent, cablul de alimentare încurcându-l deseori pe utilizator. Însă și acest inconvenient se poate rezolva cu niște acumulatori. Mașina de tuns cu acumulatori este un model nou, recent apărut pe piață, cu productivitate ridicată, dar din cauza prețului nu toată lumea își va permite achiziționarea.

Cele mai performante și productive mașini de tuns iarbă sunt cele cu motor cu ardere internă. Aici mișcarea rotativă este generată de un motor pe benzină, transmisia mișcării fiind realizată prin disc de ambreaj sau alte mecanisme. La acest aparat există manșon de accelerare, putând fi modificată viteza de rotație a lemelor de tundere în timpul funcționării. Este un aparat foarte eficient, se pretează să fie folosit la suprafețe mari, de peste 1000 mp. Însă din cauza construcției destul de complicate și costisitoare, majoritatea lor sunt scumpe.

Dacă se pune problema achiziționării unei mașini de tuns iarba, trebuie în prima fază să vă orientați după buget și suprafața pe care va fi nevoie să o întrețineți. Dacă gazonul este pe lângă o sursă de energie electrică nu se justifică cumpărarea mașinilor scumpe, dar la suprafețe mari se pune altfel problema.