Subcategorie

Placi video (24)

Placi video (24)

Total 24
Sortare

Rezultate: 24

Cele mai populare produse

Plăci video

Periferia cea mai importantă a unui sistem de calcul este cea vizuală. Prin această periferie utilizatorul vine în contact cu sistemul, vede, înțelege și aduce decizii prin care va comanda alte instrucțiuni care trebuie realizate de sistem.

Pentru noi toți, sistemul de calcul a devenit un echipament obișnuit, îl folosim de parcă dintotdeauna ar fi fost pe lângă noi. Dar nu a fost tot timpul așa, în România sistemele de calcul au început să se răspândească după 1990. Primele calculatoare nu avea nu știu ce performanță dar erau tocmai bune pentru a face gust utilizatorilor pentru procurarea unor stații mai performante.

Plăcile video de atunci erau foarte slabe, majoritatea erau destinate generării semnalului analog alb-negru. La momentul respectiv monitoarele erau alb-negru, sau monocromatice verde-negru.

Placa video este probabil acea componentă al sistemului de calcul care a trăit cea mai mare creștere de performanță de atunci. La presiunea utilizatorilor profesionali și nu numai, la începutul anilor 2000 s-a început o luptă între două companii de renume pentru supremația pe piața a plăcilor video. Ei produc și acum 90% din cipurile integrate pe plăcile video, indiferent de producătorul plăcii. Această luptă a condus la dezvoltarea unor plăci video cu performanțe extreme, aducând beneficii importante tehnologiilor de producție a cipurilor electronice dar și utilizatorilor de top.

La momentul actual s-a ajuns ca placa video să fie un calculator separat, cu procesor propriu, memorie separată, cu răcire proprie, ea ținând legătura cu sistemul de calcul printr-o unitate de comandă proprie. Astfel procesorul calculatorului este derogat de aproape toate sarcinile care are legătură cu afișarea grafică.

Să nu uităm de gameri! Unul dintre promotorii dezvoltării acestui segment de piață reprezintă comunitatea de gameri. Activitatea de divertisment cu jocuri pe calculator este din ce în ce mai răspândită, acaparând tinera generație chiar de la vârste foarte mici. Dar jocurile necesită putere de calcul mare și periferice specifice. O astfel de stație de jocuri necesită componente performante, plăci video funcționând în tandem, memorie multă și viteză de procesare mare. Însă cei pasionați nu aduc rabat la costuri, cumpără orice ca să poate juca în voie orice joc recent apărut.

Astfel au apărut plăcile video destinate jocurilor care au memorie rapidă, putere de calcul superioară celor obișnuite. Aceste plăci produc în general o căldură mult peste măsură, au nevoie de răcire activă continuă. Sunt foarte multe plăci care sunt răcite cu mai multe ventilatoare, chiar unele au fost înzestrate cu niște serpentine în care circulă lichid.