Subcategorie

Procesoare (19)

Procesoare (19)

Total 19
Sortare

Rezultate: 19

Cele mai populare produse

Procesoare

În limbajul cotidian cuvântul procesor a intrat ca o denumire generală despre o componentă importantă al sistemului de calcul. Dacă ne gândim bine nu este foarte greșit, însă totuși ar fi bine dacă am nuanța puțin diferența între anumite cipuri electronice de calcul.

Procesoarele, prin definiție, sunt componente hardware ale sistemului de calcul care efectuează calcule matematice bine definite. În acest proces întotdeauna există date de intrare, culese de undeva din memoria sistemului, respectiv date de ieșire, care de fapt sunt rezultatele procesului de calcul. Luând de referință această definiție, orice cip electronic echipat cu soft corespunzător poate fi denumit procesor. Însă nu este așa! Pe placa de bază există o serie de cipuri electronice care sunt responsabili cu prelucrarea datelor și comanda plăcilor  electronice inserate. Mai mult, placa de sunet și placa grafică în sine are încorporată unul sau mai multe cipuri care sunt responsabile cu calcule sofisticate și prelucrări de date. Aceste plăci în ultima vreme, au în general și memorie proprie pentru a putea crește viteza de prelucrare a datelor.

Oare atunci și aceste componente se pot numi procesoare? Într-un fel da! De fapt toate piesele amintite anterior sunt procesoare, doar că au responsabilități diferite în sistemul de calcul.

Denumirea cea mai veche vine de la CPU (CentralProcessing Unit), numit și creierul sistemului de calcul. Acesta este de fapt procesorul de la care a pornit denumirea. Atunci când au apărut primele sisteme PC, toate datele au fost prelucrate în acest cip, dar ulterior, cu dezvoltarea tehnologiei, unele responsabilități au fost împărțite între alte piese. În prima fază au apărut procesoarele responsabile cu prelucrarea datelor grafice. Acestea au primit denumirea GPU (Graphics Processing Unit) și sunt componente speciale ale plăcii grafice. Ciudat, dar procesorul grafic nu neapărat trebuie să fie pe o placă grafică separată, în ultima vreme există tendința ca acest cip să primească loc pe lângă procesorul de calcul central.

Din această tendință a apărut cea de-a treia denumire de procesor APU (Accelerated Processing Unit). Acesta reprezintă generația recentă de procesoare care combină toate avantajele tehnologiilor de calcul în virgulă mobilă și efectuează calcule avansate în serie și paralel folosind mai multe nuclee de calcul. Pentru acest lucru este nevoie de memorie rapidă și canale de comunicație de bandă largă.

Probabil că vom asista la o dezvoltare fulminantă a acestei tehnologii, preluând treptat locul binemeritat în sistemele de calcul. Aceste procesoare sunt mai economice, ocupă loc mai mic, deși puterea de calcul este crescută de câteva ori față de cele existente la momentul actual în exploatare.

Aceste tehnologii sunt deja prezente în sistemele integrate, tablete, telefoane mobile, laptopuri și urmează a fi răspândite și în cazul desktopurilor.