Sisteme de navigatie, GPS (19)

Total 19
Sortare

Rezultate: 19

Cele mai populare produse

Sisteme de navigatie, GPS

Imediat după al doilea război mondial rețeaua de drumuri a Europei a fost modernizată aproape complet. Apariția mașinilor rapide a impus să fie construite din ce în ce mai multe drumuri și de o calitate superioară. Transportul mărfurilor și persoanelor s-a dezvoltat într-un ritm alert, ajungând la momentul actual să circule pe drumurile publice din Europa sute de milioane de automobile.

Cum rețeaua de drumuri a devenit o adevărată junglă, a fost nevoie de o posibilitate de navigare mai precisă și mai ușoară. Sisteme de navigare există de foarte multă vreme, cele mai performante au fost comandate armatei și instituțiilor de meteorologie. Dar dezvoltatorii și-au dat seama că este nevoie de depășirea acestor limite, trebuie deschisă piața și pentru utilizatorii obișnuiți.

Revoluția în sistemele de navigație a adus sistemul GPS (Global Positioning System). GPS-ul de fapt este un receptor satelit care are posibilitatea să fie conectat simultan la o rețea de 27 de sateliți care orbitează în jurul Pământului.  Sistemul este astfel gândit ca în orice moment dat din orice punct al lumii cel puțin 4 sateliți să fie vizibile. Pentru calcularea exactă a locației unde se află receptorul de semnal GPS se fac niște calcule matematice pe principiul trilateralei. Fiecare satelit poate identifica poziția relativă a receptorului pe suprafața Pământului și aceste date sunt transmise către receptor. Din datele adunate de GPS se calculează poziția receptorului și cu ajutorul unei aplicații punctul identificat se afișează pe o hartă virtuală. Repetând această operațiune de mai multe ori pe minut, sistemul de navigație poate afișa mișcarea obiectului de pe harta virtuală.

 Sistemele de GPS s-au dezvoltat foarte rapid, fiind un simplu echipament digital a fost preluat cu foarte mult entuziasm în aproape toate aparatele digitale, ajungând la faza actuală ca orice smartphone să fie înzestrat cu conexiune GPS.

Despre GPS însă trebuie știute câteva  lucruri importante. Corectitudinea afișării poziției receptorului pe hartă depinde în exclusivitate de semnalul GPS. Dacă nu există în aceea poziție vizibilitate la sateliți, datele adunate pot fi eronate. Cel care folosește nu trebuie să se orienteze orbește după toate indicațiile GPS-ului.

Sistemele de navigație, indiferent de tipul și dimensiunea echipamentului, se bazează pe un receptor de semnale radio, cu cât mai puternic este acest semnal cu atât mai mulți sateliți pot fi găsiți, deci vor fi mai multe date de referințe, în consecințe calculele vor fi mai exacte.

Harta virtuală furnizată cu echipament conține în cel mai bun caz date la momentul fabricației. Însă rețeaua de drumuri se schimbă zilnic, sunt modificări foarte dese. Deci, ca locația de pe hartă să fie o realitate, harta virtuală trebuie actualizată încontinuu.

GPS-urile inteligente au mai multe facilități, nu numai identificarea locația receptorului, acestea pot propune trasee optime, evitarea blocajelor, anunțarea limitărilor de viteze, înregistrează datele despre locații vizitate și alte facilități interesante.