Memorii

Rezultate: 78

Memorii

Sistemele de calcul actuale au o performanță care nu s-a imaginat că va fi atinsă acum 5-6 ani. Tehnologiile de fabricație avansează pe zi ce trece, ce a fost superperformant acum câțiva ani, azi s-a pierdut, a fost dat uitării, fiindcă a apărut o altă tehnologie care oferă performanță de 2-3, poate de 5 ori mai mare.

Așa este și istoria memoriei. Dacă ne uităm puțin în urmă, ne dăm seama că la fiecare schimbare de generație performanțele de memorie au fost cel puțin dublate. Un SIMM (Single Inline Memory Modul) avea 512 KB și putea opera la maxim 33 MHz. Această memorie în general era lipită direct pe placa de bază și era destinată procesoarelor Intel 286 și 386. Apoi a urmat un pas mare, trecerea la SDRAM, când memoria deja a primit un locaș separat pe placă și a prins forma actuală de design. Placa de memorie destinată procesoarelor din generația Intel 486 a fost ținută în fabricație până în anii 2000 când a început explozia dezvoltării tehnologiilor informatice.

A urmat o perioadă aglomerată, zgomotoasă, schimbând tehnologii de fabricație. De atunci memoria, ca parte indisponibilă a sistemului de calcul, a prins 4 generații. Acum în fabricație sunt cele de DDR3 și DDR4, primul fiind pe cale de dispariție. Aceste cipuri din generația actuală pot opera la 4266 MHz dual band și pot fi fabricate și la 256 GB.

Bineînțeles, un cip de 256 GB poate fi inclus doar pe plăci de bază speciale, care au capacitatea de manevra această memorie. Cele uzuale în comerțul de zi de zi sunt cel cu 4-8-16 GB, care sunt obișnuite pentru orice desktop, laptop de acasă.

Dar și între memorii sunt diferențe majore, care ar trebui să știe utilizatorul înainte de cumpărare, mai ales dacă se dorește achiziția lor. În primul rând trebuie aflată capacitatea maximă de memorie care poate fi manevrată de placă de bază. Totodată trebuie ținut minte, că memoriile destinate desktopurilor diferă constructiv  de cele a laptopurilor, adică cele pentru desktop sunt mai lungi și au mai multe pinuri, iar cele de laptop sunt mai scurte. În afară de acest aspect, pentru laptopuri sunt fabricate două tipuri de memorii, cu curent de alimentare diferită, adică 1,5 V și 1,35 V. Trebuie știut că nu pot fi amestecate, cele cu voltaj redus nu pot fi schimbate cu cele cu voltaj mare.

Memoriile destinate serverelor sunt iar diferite față de cele uzuale. Aceste cipuri sunt special construite pentru a folosi la maxim performanța oferită de placa de bază și sistemul de operare.

Mai sunt multe alte tipuri de memorii destinate pentru aparate speciale, cum ar fi imprimante, routere, swichuri. În general pentru aceste echipamente nu există paletă așa de largă de memorii, chiar în unele cazuri memoria nici nu este interschimbabilă.

Extra Garanție Standard

Este valabil in cazul unor defectiuni ale componentelor produselor care nu puteau fi prevazute si care sunt generate de avarii interne de durata aparute dupa expirarea perioadei de garantie si in timpul folosirii corespunzatoare. In conformitate cu conditiile referitoare la asigurare, in perioada de asigurare selectata.

 

 

Extra Garanție premium

 

 

Varianta extinsa a garantiei STANDARD, adica acopera si defectiunile cu caracter accidental, pe langa defectiunile tehnice care pot sa apara dupa garantia producatorului. In conformitate cu conditiile de asigurare, in perioada selectata pentru asigurare. Intre altele, daca doresti asigurare in caz de avarii cauzate de spargere pentru telefonul tau smart, alege aceasta.