Solid-State Drive (SSD)

Rezultate: 70

Solid-State Drive (SSD)

Câți dintre noi nu s-ar bucura ca sistemul de calcul să se activeze în câteva clipe și să fie gata de lansare.  Logic ar fi ca toate sistemele de calcul, în special în companii importante, să fie echipate cu tehnologii de ultima generație, să poate oferi angajaților condiții de lucru optime. Adevărul trist însă este, că ultima generație de tehnologie întotdeauna este mai scumpă decât forța de muncă brută, ca urmare sistemele de calcul rar țin pasul cu tehnologia.

Tehnologia Solid-State Drive (SSD) a apărut recent, doar de câțiva ani a început să se dezvolte, dar iată a și început să-și arată supremația, în special la sistemele care au nevoie de viteză mare de procesare. Se știe de ani buni că ”frâna” sistemelor disponibile astăzi este dispozitivul de stocare, care nu poate să oferă datele spre prelucrare suficient de rapid. Accesul la datele stocate pe memoria externă este îngreunată de componentele mecanice ale acestuia. Un hard disc din generația veche rar poate oferi o viteză de citire/scriere de 150 MB/secunde. 

În comparație cu această tehnologie, un Solid-State Drive (SSD) lucrează cu 400-550 MB/secunde în cazul S-ATAIII și cu formidabila rată de transfer 2GB/s în cazul folosirii portului PCIe 3.0. Această performanță are însă și un cost aferent destul de usturător. Un hard disc de generație nouă este de 2-3 mai scump decât un HDD. Toate aceste costuri sunt condiționate de prețul destul de ridicat al memoriilor NAND Flash folosite în construcția SSD-urilor.

Pentru optimizarea costurilor și acapararea clienților cu resurse financiare mai reduse, unii producători de HDD-uri au început să combine cele două tehnologii luând naștere un nou tip de hard disc, numit hibrid. Un SSHD este un hard disc normal, cu toate componentele mobile incluse, pe placa electronică al acestuia fiind plantate câteva cipuri de memorie NAND Flash. SSHD-urile sunt dedicate în special sistemelor mobile, unde este nevoie de mărirea performanțelor fără a pierde spațiu din habitatul echipamentului și la un preț convenabil.

Însă soluția ideală în toate cazurile este folosirea tehnologiei Solid-State Drive(SSD) oricând este posibil. Rata de transfer mult superioară, durata de viață mult mai mare decât a HDD-urilor, fapt ce îl face un candidat ideal pentru a fi ales ca dispozitiv de stocare. Este drept, în unele cazuri trebuie făcute compromisuri. Dacă sistemul de calcul va fi destinat stocării datelor de ordinul TB –lor, atunci este recomandată folosirea în combinație a SSD-urilor cu HDD. SSD –ul este bine să fie setat ca master, pe care vine instalat sistemul de operare și aplicațiile, iar HDD-urile vor avea rolul de stocare, unde vor fi depozitate datele care din când în când trebuie manevrate.

În aceste sisteme este suficient să fie ales un SSD de 250GB, care va fi interfața rapidă, iar HDD –urile fiind de ordinul TB-lor pentru a face loc suficient datelor. Astfel se poate face o economie de costuri la achiziție, fără a pierde din performanța oferită de tehnologia SSD.