Proiectoare

Rezultate: 36

Proiectoare

Într-o cameră obișnuită de apartament, dacă vrem să beneficiem de efecte vizuale și sonore mai deosebite, apelăm la o consolă multimedia. Pentru acesta este nevoie de un monitor sau televizor de diagonală mare cu conectivitate digitală HDMI. În cele mai multe cazuri pentru a realiza acest ansamblu se apelează și la puterea unui amplificator de semnal digital. Dacă semnalul video este destul de puternic, se poate trece la nivelul superior a experienței vizuale, folosind un proiector. Proiectorul este folosit pentru redarea semnalelor video digitale. Dacă calitatea semnalului permite, aparatul este capabil să proiecteze la zeci de metri  imaginile digitale.

Proiectoarele sunt fabricate de mai multe firme renumite care au o experiență vastă în producția aparatelor audio-video. Modul de funcționare este aproape la toate la fel, imaginea reprodusă de un cip foto-electronic este decodată și proiectată de o lampă de mare putere. Însă aici intervine factorul de calitate. Cu cât este mai de calitate partea electronică de reproducere a imaginilor, cu atât mai multe detalii se vor vedea pe ecran. Distanța la care va fi posibilă proiectarea semnalelor video depinde în exclusivitate de puterea lămpii incluse în aparat.

Însă cu cât este mai puternică lampa, cu atât va crește emanația de căldura în proiector.  Sursa de căldură trebuie răcită continuu, fiind partea cea mai delicată a proiectorului. Și aici se pot deosebi mai multe metode de eficientizare a răcirii, unele aparate sunt dotate cu mai multe ventilatoare active, comandate dinamic, unele chiar sunt răcite cu ajutorul unor lichide care  circulă în jurul focarului de căldură. Tot pentru eficientizare, proiectorul este prevăzut cu un program de prevenire la supraîncălzire, aparatul automat este pus în stand-by până se răcește.

Sistemele moderne home cinema sunt echipate cu amplificatoare de semnal digital și audio care pot fi conectate la proiectoare. Proiectoarele recent apărute pe piață pot fi folosite fără probleme pentru proiectarea filmelor la distanțe de până la 10- 12 metri. Avantajul acestor aparate este că pot realiza imagini cu diagonală mare, peste 1 metru, conferind o calitate și rezoluție deosebită pentru sute de persoane.

Proiectoarele destinate utilizării în birouri sau acasă au rază de acțiune sub 5 metri. Acest aparat însă nu necesită semnal video puternic, semnalul poate fi preluat chiar și de la un calculator, sau un player optic.